Poldermodel avant la lettre

Van oudsher is de universiteit een instellling die het midden zoekt tussen uitersten. Ze belichaamt daarmee een poldermodel, vele eeuwen avant la lettre. Zo beschrijft Willem Otterspeer, hoogleraar universiteitsgeschiedenis, de Universiteit Leiden in 'Bolwerk van de vrijheid'.

Het bolwerk van de vrijheid

Vanuit zijn vakgebied gaat Otterspeer in op ruim vier eeuwen intense historie. Het is een betrokken geschiedenis door iemand die van zijn instelling houdt, maar tegelijkertijd professionele afstand weet te houden en ironie niet schuwt.

'Bolwerk' online bestellen

Bestel bij Leiden University Press: Willem Otterspeer The Bastion of Liberty. Leiden University Today and Yesterday (Leiden 2008)

Universitaire nieuwsbrief
Waarom een draagbare Otterspeer


Meer universiteitsgeschiedenis

Groepsportret met dame

  • W. Otterspeer, Het bolwerk van de vrijheid. De Leidse universiteit, 1575-1672. Groepsportret met Dame I (Amsterdam 2000).
  • W. Otterspeer, De vesting van de macht. De Leidse universiteit, 1673-1775. Groepsportret met Dame II (Amsterdam 2002).
  • W. Otterspeer, De werken van de wetenschap. De Leidse universiteit, 1776 -1876. Groepsportret met dame III (Amsterdam 2005).

    Universitaire nieuwsbrief
    De nieuwe 'Otterspeer'
    Twee fragmenten


'Vonk of twee' online te bestellen
Ook in de webshop: H.J. de Jonge en W. Otterspeer (red), Altijd een vonk of twee. Geschiedenis van de Universiteit Leiden van 1975 tot 2000 (Leiden 2000)

 
Laatst Gewijzigd: 19-04-2013