Schaatsen Jan Oort naar Academisch Historisch Museum

De Friese doorlopers van de beroemde astronoom Jan Oort  zijn geschonken aan het Academisch Historisch Museum in Leiden. Op de dies natalis op woensdag 8 februari 2012 vindt de overhandiging plaats.

Astronoom en schaatser

Jan Oort was een Nederlandse astronoom van wereldfaam. Daarnaast was hij een fanatiek schaatser. De geboren Fries schaatste tot op hoge leeftijd op zijn Friese doorlopers. In 1981 kwam Oort (op 81-jarige leeftijd) op de Kagerplassen ten val. Daarna hield hij het qua sporten vooral bij roeien en fietsen.

Oort hield lijstjes bij van zijn schaatstochten. In het archief van Oort aan de Universiteit Leiden liggen behalve zijn wetenschappelijke papieren en zijn Kyoto Prize Certificate 1987 (de "Nobelprijs voor de sterrenkunde") ook lijstjes van zijn schaatstochten.

Overhandiging schaatsen
De schaatsen zijn op de verjaardag (dies natalis) van de Leidse universiteit op woensdag 8 februari om 14:30 uur overhandigd aan het museum. Daarna was er gelegenheid om foto's te maken. Dat was ook mogelijk bij het schilderij van Oort in de Senaatskamer van het Academiegebouw.


Links

 
Laatst Gewijzigd: 20-07-2012