Levende geschiedenis

Voor de uitgebreide historische collectie van het Academisch Historisch Museum is geen passender plaats te bedenken dan het Academiegebouw, het oudste onderkomen van de Universiteit Leiden.

Collectie Academisch Historisch Museum (AHM)

Museaal lint door het Academiegebouw
Tijdens de restauratie en de verbouwing werd bekeken hoe de museale functie van het Academiegebouw kon worden verbeterd en uitgebreid. In de nieuwe opzet leidt een museaal lint bezoekers door het gebouw, waardoor de geschiedenis van de Universiteit Leiden op bijzondere wijze tot leven komt in het Academiegebouw.

Nieuw: de Leidse Letter
Van lustrumsouvenir tot muurschilderingen, van beeldhouwwerken tot de overweldigende muren met portretten in de Senaatskamer - het is allemaal weer in volle glorie te bezichtigen. Overigens heeft de verbouwing ook tot de komst van nieuwe stukken geleid. Zoals vijf inscripties - drie uitgehouwen in stenen vloertegels en twee verweven in een tapijt - geschonken door de Minerva-reünisten van Jaar '47. Reden te meer het Academiegebouw opnieuw te ontdekken, op zoek naar de inscripties met de Leidse Letter van Gerard Unger.

Senaatskamer. In het tapijt is een zin geweven in de Leidse Letter van Gerard Unger: ‘Een vast blochuys ende bewaernisse der gantscher landen’.

Tentoonstelling Academiegebouw

Dwaal virtueel rond in de 'Tentoonstelling Academiegebouw' aan de hand van deze thema's:

 
Laatst Gewijzigd: 14-05-2010